maandag 27 februari 2012

XIV | Aberlour 10yo [speyside]

[distilleerderij] Aberlour
      [betekenis] Luidruchtige riviermonding
         [gebied] Speyside, Aberlour
       [leeftijd] 10 yo
          [vaten] Bourbon en sherry
        [alcohol] 40%
          [prijs] €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 29-08-´11
        [oordeel] 90 punten 


Ooit eens een proefflesje ergens gekocht (Jelfra denk ik) en later de gewone fles aangeschaft omdat hij erg gunstig geprijsd is (onder de dertig euro). En ook nog eens in de aanbieding, tel uit je winst!

De whisky is een beetje koperkleurig, wat de sherryrijping accentueert, al dan niet kunstmatig. De geur is ook herkenbaar: vanille en sherry. Wat ze gedaan hebben is een distillaat gescheiden over twee soorten vaten (bourbon en sherry), tien jaar laten rijpen, om het vervolgens weer samen te voegen in de fles. Vandaar dat beide vormen van rijping naar voren komen in de geur. Erg aangenaam overigens. Na een korte wals komt er iets zoetigs (karamel) naar voren.

De smaak is ook erg goed. Hij lijkt wat romig en daardoor zeer zacht. Licht zoetje, lichte rook, lichte toast. Alles heel genuanceerd en verfijnd. Harmonieus is de vakterm die erbij hoort. Ook maar eens met een drupje water proberen: in de geur komt het fruit (appel, peer) naar voren en in de smaak de sherrytonen (rozijntjes). Hij blijft harmonieus, maar dan op een andere manier. De afdronk blijft in beide gevallen iets achter. Deze duurt niet lang en is niet rijk aan verschillende tonen, terwijl ik dat wel verwachtte na die verfijnde smaak.

Hij legt het net af tegen The Balvenie qua smaak, maar de prijs maakt een hoop goed. Mooie whisky voor iedereen die wel van de sherrytonen houdt en onder de dertig euro wil blijven. Top!
  
  [kleur] 23
   [geur] 23
  [smaak] 23
[afdronk] 21

Geen opmerkingen:

Een reactie posten