zaterdag 18 februari 2012

X | Tobermory 10yo [islands]

[distilleerderij] Tobermory
      [betekenis] Bron van de heilige Maria
         [gebied] Mull, Tobermory
       [leeftijd] 10 yo
          [vaten] Bourbon
        [alcohol] 46.3%
          [prijs] € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 07-12-´11
        [oordeel] 83 punten


Mijn aandacht naar deze whisky werd getrokken door de vorm van de fles: klein, grappig en met een duidelijke knipoog naar het verleden. Fraai. Tobermory is vernoemd naar een klein vissersdorpje dat vlakbij de distilleerderij op het eiland Mull ligt. 

De kleur is strogeel, maar een beetje richting het bleke. Natuurlijke kleur volgens de tekst op de fles. In de geur hangt de zweem van gras, kruiden en bloemen. Helemaal niet wat ik van een eilander verwacht.

De smaak komt overeen met de geur, maar de kruidige tonen komen naar voren toe. Ondanks het vrij hoge percentage alcohol is hij lang niet zo scherp. Een drupje water doet hem licht wolken. Dit komt omdat de whisky un-chillfiltered is. In de geur komt het eikenhout wat los en een licht zoetje en in de smaak nog meer kruidigheid en drop. Hij wordt voller en blijft langer hangen. De afdronk geeft nog een klein geheimpje prijs: een aangenaam bittertje.

Dit is een atypische eilander: niet rokerig (want ongeturfd) en niet ziltig (want niet gerijpt aan de kust, maar in de binnenlanden van Schotland). Maar hij heeft juist een heel eigen karakter. Zoveel kruidigheid ken ik nog niet van een whisky.

  
  [kleur] 19
   [geur] 21
  [smaak] 21
[afdronk] 22

Geen opmerkingen:

Een reactie posten