donderdag 9 februari 2012

V | The Glenlivet 12yo [speyside]

[distilleerderij] The Glenlivet
      [betekenis] Dal van de Livet
         [gebied] Speyside
       [leeftijd] 12 yo
          [vaten] Refill Bourbon
        [alcohol] 40%
          [prijs] €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] december '11
        [oordeel] 73 punten


"The single malt that started it all" Zo wordt deze whisky genoemd. Al meer dan twee eeuwen wordt op dezelfde wijze gemaakt, en daarmee schijnt het dus het oudste recept te zijn. Het is één van de bekendste en meest verkochte whisky.

De kleur is wat bleekjes. Dat wordt goeddeels verklaard door de rijping: 12 jaar op gebruikt Amerikaans eiken. Het laat ook zien dat er geen kunstmatige kleurstoffen zijn toegevoegd. De geur is intens. Het geurt wat bloemig, fruitig en een zweempje alcohol. 

Na één nipje is die laatste geur wel verdwenen. Gelukkig. De smaak is bijna gelijk aan de geur: bloemig, fruitig en alcoholisch. En bij het tweede nipje blijft die laatste toon wel hangen. Jammer. Een drupje water doet wonderen aan zowel de geur als smaak. De scherpte is eraf en de tonen waar het gaat komen naar voren. Denk aan het fruitige, maar ook vanille en een lichte kruidigheid zijn merkbaar.

De afdronk lijkt iets van een licht zoetje te hebben, karamel. Heel lang blijft de smaak niet hangen, zeker niet na het drupje water.

Al met al een prima whisky, hij is zacht en toegankelijk, maar het ontbreekt aan karakter. Er is geen uitgesproken kenmerk waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Voordeel: het is een goede malt voor beginners en als cadeau zal hij het altijd goed doen. 

http://www.theglenlivet.com/

  [kleur] 17
   [geur] 20
  [smaak] 18
[afdronk] 18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten