zaterdag 18 februari 2012

XI | The Arran Ambassadors Choice [islands]

[distilleerderij] The Arran
      [betekenis] 'Plaats met spitse toppen' (uit Gaelic)
         [gebied] Arran, Lochranza
       [leeftijd] 10 yo
          [vaten] Oloroso
        [alcohol] 46%
          [prijs] € € €
           [waar] Passie voor Whisky, Rijswijk
  [datum aankoop] 07-12-'11
        [oordeel] 95 punten

CASK NUMBER: 444  BOTTLE NUMBER: 407/611  DISTILLATION DATE: 2.4.98  BOTTLED DATE: 9.7.08

Dit is de eerste special van The Arran. Maar dat komt omdat de distilleerderij pas bestaat sinds 1995. Dat was een jaar later dan gepland, een broedend adelaarspaar kreeg de voorkeur boven de bouw van een distilleerderij. De vogels sieren nu de fles. 

Voor deze whisky zijn oorspronkelijk twee sherryvaten geselecteerd die na rijping ook weer single cask gebotteld werden, issue one en issue two. Deze issues zullen dan ook net verschillen. Ik heb de whisky uit het eerste vat in bezit en fles nummer 407 van de 611 die ze uit het vat gekregen hebben en wereldwijd te verkrijgen waren. Met recht Limited Edition dus.

De whisky is koperkleurig en is kraakhelder. In de geur ruik je de sherry, maar ook iets rokerigs, honing en gele vruchten. Een heel delicate geur vind ik. Na een korte wals komt de rokerigheid iets meer naar voren. 

De smaak is fors en er lijkt een hoop op je af te komen. Waaronder vanille, mout en een scherp kantje. Allerminst delicaat te noemen. Maar wel lekker. De whisky heeft karakter en is niet bang het te laten zien. Een drup water maakt de whisky helemaal los: het zorgt ervoor dat in de geur de zoetere tonen, zoals sherry, vanille, honing en chocolade(!!), helemaal vrij komen en ook in de smaak komen deze zoetere tonen naar voren en smaakt hij beduidend zachter. Veel rustiger en uitgebalanceerder dan daarvoor. Waanzinnig goed!

De afdronk is lang en de zoetere tonen blijven samen met de mout goed hangen. In totale harmonie naar mijn idee.

Ben blij dat ik deze whisky heb aangeschaft bij mijn Gall-collega in Rijswijk (Passie voor whisky, Colijnlaan). Alleen voor héél bijzondere gelegenheden gaat deze Ambassadors Choice nog open! Mooiste tot nu toe.


  [kleur] 23
   [geur] 24
  [smaak] 25 (zeker na het drupje water!)
[afdronk] 23

Geen opmerkingen:

Een reactie posten