zaterdag 21 januari 2012

II | The Balvenie DoubleWood [speyside]

[distilleerderij] The Balvenie
      [betekenis] Beathans boerderij
         [gebied] Speyside, Dufftown
       [leeftijd] 12 yo
          [vaten] Amerikaanse Bourbon en Oloroso sherry
        [alcohol] 40%
          [prijs] € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 09-02-'10
        [oordeel] 93 punten


The Balvenie is een van de meest bekende namen in de whisky-wereld. Over de rijping van de DoubleWood gaan verschillende verhalen de ronde: de één schrijft dat hij 12 jaar Bourbon heeft gehad en 6 maanden Oloroso, een ander schrijft weer 10 jaar Bourbon en 2 jaar Oloroso. Zowel de fles zelf als de website geeft geen uitsluitsel in deze. Belangrijkste is dat de whisky erg goed gelukt is!

Je ziet aan de kleur al dat hij een extra lagering heeft gehad op sherryvaten. Goudkleurig. En dat wordt bevestigd bij de geur: deze is zoetig en de sherrytonen (rozijntjes) zijn duidelijk waarneembaar, samen met een snufje turf en iets kruidigs.

De smaak is, evenals de geur, complex. Bij ieder nipje proef je weer iets nieuws; het eerste wordt gedomineerd door vanille. Bij het tweede nipje komen de kruiden om de hoek kijken. Beetje zoals bij een betere Syrah (of shiraz, zo u wilt) ook het geval kan zijn. En bij het derde nipje zijn het de rozijntjes uit de sherryvaten die boven komen drijven. Maar bovenal is hij bij alle nipjes (dus ook bij het vierde, vijfde, zesde en zevende) erg zacht. En hoe meer nipjes je neemt, des te zachter en zoeter hij proeft. Wat me opvalt, is dat de turf die je ruikt in de smaak niet meer terug komt. Deze tonen vallen weg door het 'zoetje'.

De afdronk is erg lang en dan zijn het de kruiden die het langst blijven hangen. Ik weet niet zo goed te omschrijven welke kruiden, maar ik proef iets pittigs. Wellicht is 'pepertje' de beste omschrijving.

Ik kan me goed voorstellen dat deze whisky op internet en in ouderwetse boeken goed beoordeeld wordt, zie ook mijn oordeel, het is één der favorieten. De whisky is aangenaam zacht, maar bevat toch ook voldoende karakter die ervoor zorgt dat hij een eigen smoel heeft.

  [kleur] 23
   [geur] 23
  [smaak] 24
[afdronk] 23

Geen opmerkingen:

Een reactie posten