vrijdag 20 januari 2012

I | Auchentoshan Three Wood [lowland]

[distilleerderij] Auchentoshan
      [betekenis] 'Hoek van het veld' (uit Gaelic)
         [gebied] Lowland, Dalmuir
       [leeftijd] -
          [vaten] Amerikaanse Bourbon, Oloroso en PX sherry
        [alcohol] 43%
          [prijs] € € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 11-12-'09
        [oordeel] 94 punten


Mijn allereerste. Mijn ontmaagding. Hij kwam ooit langs bij een proeverij en hij rook zó lekker, dat de smaak ook geweldig moest zijn. En dat was hij. In de geur hangt de zoete zweem van de PX sherry, het laatste vat waarin de whisky in heeft liggen rusten. Ik moest hem hebben.

PX sherry is een dessertsherry die uitstekend samen gaat met chocolade. De druifjes, Pedro Ximenez, laat men rijpen op rieten manden in de zon. Als ze bijna helemaal verschrompeld zijn, zoals rozijntjes, wordt het laatste restje vocht er nog uit geperst. De korte vergisting wordt gestopt door toevoeging van wijnalcohol waardoor er flinke restsuiker overblijft: zoet. Zeer zoet. PX sherry is vaak erg stroperig en intens, ook na de fustrijping. 

De Three Wood is erg donker van kleur en dat komt dus door die PX sherry. Ook de geur doet er aan denken. En de smaak: die is robuust, intens, zacht en een tikje zoetig. Naar mijn mening een heel veelzijdig smaakpalet waarin je van alles kan herkennen: natuurlijk sherry, maar ook stroop, honing, hazelnoot, vanille, houttonen en lichte turf.

Doordat de whisky licht stroperig is, blijft hij lekker lang in je mond hangen en blijft de smaak lang hangen. De afdronk is lang en intens. En heel zacht. Combineer deze whisky met een stukje pure chocolade, die twee zijn voor elkaar gemaakt, lijkt het.

Het is een atypische whisky met elementen waarvan je moet houden. En dat doe ik. Ervaren whisky drinkers zullen deze whisky waarderen om zijn veelzijdigheid en beginners om de toegankelijkheid. Zelfs na twee jaar schenk ik nog graag een glaasje in. Topwhisky! 

www.auchentoshan.com
  
  [kleur] 24
   [geur] 24
  [smaak] 23
[afdronk] 23 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten