maandag 23 januari 2012

III | Smokehead [islay]

[distilleerderij] Ardbeg, Port Ellen
      [betekenis] 'Kleine landtong' (uit Gaelic)
         [gebied] Islay
       [leeftijd] ca. 6 yo
          [vaten] Refill Bourbon
        [alcohol] 43%
          [prijs] € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 09-02-'11
        [oordeel] 79 punten


Smokehead is één van de nieuwste merken op (malt)whisky gebied. Een klein onderzoekje leert dat hij uit de distilleerderij van Ardbeg komt. Ardbeg maakt over het algemeen heftige Islay-whisky's en de Smokehead blijkt het 'jongere broertje' ervan te zijn. Heel wat kenmerken van Smokehead zijn dan ook typerend voor Ardbeg en het gebied Islay.

Alles wat ik weet over whisky's van de Islay, komt terug in deze whisky. De kleur is wat bleekjes, maar de geur is intens. Ik ruik turf, rook en een klein beetje alcohol.

Het eerste slokje komt wat scherp en branderig over, maar de afdronk heeft wel veel smaak en blijft lang hangen. De tweede slok is gelijk veel zachter en dat komt de smaak duidelijk ten goede. De mouttonen komen naar voren en zorgen voor een aangename rokerigheid in de mond. De afdronk is wat minder intens. De slokken daarna zijn ook moutig, maar hij wordt wat minder heftig en wat fruitiger. Als je nu nog een keer zou ruiken, kom je geuren tegen van bloemen, fruit en kruiden tegen.

Nooit een avond beginnen met deze whisky (dat geldt voor de meeste Islay's), want daarna proef je niets meer. Als slotstuk is hij geweldig, want de nasmaak is erg aangenaam.


www.smokehead.co.uk

  [kleur] 19
   [geur] 22
  [smaak] 20
[afdronk] 18

Geen opmerkingen:

Een reactie posten