woensdag 9 januari 2013

XXIV | Bowmore [islay]


[distilleerderij] Bowmore, Loch Indaal

  12 years old              Darkest         18 years old      
[leeftijd] 12 yo     [leeftijd] 15 yo     [leeftijd] 18 yo
   [vaten] Bourbon      [vaten] Bourbon &    [vaten] Bourbon
                        Oloroso vaten
 [alcohol] 40%        [alcohol] 43%        [alcohol] 43%
 [oordeel] 81 punten  [oordeel] 89 punten  [oordeel] 83 punten


Ik had een Bowmore minipakketje aangeschaft, omdat ik eigenlijk alleen maar de 12 yo kende, destijds 76 punten van me gekregen, werd het tijd om de anderen ook te leren kennen. Bij deze!

[12 yo]
In de geur lichte turf, dus niet heel erg typisch Islay. Verder ook hints van fruit en iets ziltigs. De smaak is veel rokeriger dan de geur doet vermoeden. Meer dan dat kan ik er niet van maken. De afdronk gaat door waar de smaak ophoudt en houdt het vrij lang uit. Zacht en redelijk toegankelijk voor een Islay, maar spannend wordt het nergens. Een drupje water zorgt ervoor dat in smaak er wat kruidige tonen naar boven komen.

[Darkest]
Sherry, dat is wat je ruikt. Rozijntjes en karamel vergezellen de geur als je ook nog even walst. De smaak is wat scherper en rokeriger dan ik gewend ben van andere sherry finish whisky's. Na drie nipjes verdwijnt het scherpe kantje gelukkig en ontvouwt zich een breed spectrum aan aroma's: rozijnen, vanille, honing, turf en uiteraard de kenmerkende sherrytonen. De afdronk is ook weer lang en vooral de sherrytonen voeren de boventoon. Drupje water maakt het geheel wat zachter, maar verandert vrij weinig aan de smaak.

[18 yo]
Alsof iemand net een geurtje heeft opgespoten bij de Ici Paris, zo ruikt deze 18 jaar oude. Fruitige, eau-de-cologne-achtige geur. Beetje lijm. Niet eens zo heel lekker eigenlijk. De smaak is beter: krachtig en licht rokerig. Daarnaast wat chocolade in de achtergrond. Een stoere whisky. Ook bij deze whisky is de afdronk lang en intens. Blijft behoorlijk lang hangen. Kruidige tonen komen naar voren als je er een drupje water in doet. Bij de afdronk lijkt wel wat de smaak van versgebakken brood naar voren te komen, interessant.

[ten slotte]
Net weer een slokje 12yo genomen. Daar lijkt een hint van chocolade naar voren gekomen te zijn, zowel in de geur als in de smaak. Paar puntjes erbij! De andere twee veranderen niet echt na het beoordelen. 
 
De Darkest is de afgetekende winnaar van deze contest. Maar dat was wel te verwachten, aangezien ik gek ben op een whisky met een finish. Overigens scoort de 12yo nu meer punten dan een paar jaar terug. Blijkbaar is mijn smaak toch ook iets veranderd. 

www.bowmore.co.uk

[12 years old]          [Darkest]         [18 years old]
  [kleur] 20           [kleur] 21           [kleur] 21
   [geur] 20            [geur] 22            [geur] 16
  [smaak] 22           [smaak] 24           [smaak] 23
[afdronk] 19         [afdronk] 22         [afdronk] 23
       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten