zaterdag 5 januari 2013

XXII | Penderyn [wales]

[distilleerderij] Penderyn
      [betekenis] -
         [gebied] Wales, Penderyn
       [leeftijd] -
          [vaten] Bourbon vaten en madeirabarriques
        [alcohol] 46%
          [prijs] € €
           [waar] www.drankdozijn.nl
  [datum aankoop] 13-11-12
        [oordeel] 87 punten

Pas in de 19e eeuw kreeg deze distilleerderij, als eerste in Wales, de legale status. En deze jonkies zijn ook erg innovatief: iedere spirit krijgt na de gebruikelijke bourbon rijping, ook een finish op een ander vat. Bijvoorbeeld sherry, port of in dit geval Madeira. Deze Madeira finish whisky blijkt trouwens "Winner of the Best World Whisky, Gold Medal at the 2012 International Whisky Competition". We gaan het eens testen.

De kleur is koperachtig, goudkleurig, daaruit valt nog weinig op te maken. Pas als je er aan ruikt, komen de specifieke geuren van de madeira je tegemoet: fruit en vijgen. En licht alcoholisch. Na het walsen vervaagt de alcoholische geur wat, waardoor de vanille naar voren komt.

Bij het eerste nipje moet ik even door de alcohol heen, die is met zijn 46% behoorlijk aanwezig. Bij het tweede nipje is dat weg en komt de fruitigheid je tegemoet. Weer die vijgen die er bovenuit steken. Samen in harmonie met een vleugje vanille smaakt dee whisky wel heel erg goed! De afdronk is minder lang dan ik had gehoopt. Dat is dan weer een kleine domper. 

Een drupje water verandert weinig aan de verschillende onderdelen van het proeven. Al blijft de smaakt wat langer hangen dan wanneer er geen water wordt toegevoegd. Ik had gister deze whisky ook al, had mijn glas laten staan en vanmiddag rook ik heel andere tonen: rozijntjes en pure chocolade. En het was een beetje muf geworden. Gewoon een klein experimentje.

Erg fijne whisky inderdaad, alleen blijft de intensiteit van de afdronk achter bij de geur en de smaak. Drupje water maakt dat dan weer (een beetje) goed.



http://www.welsh-whisky.co.uk/

  [kleur] 21
   [geur] 23
  [smaak] 24
[afdronk] 19 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten