zaterdag 5 januari 2013

XXIII | Glenmorangie The Quinta Ruban [highland]

[distilleerderij] Glenmorangie
      [betekenis] Dal der stilte
         [gebied] Highland, Ross-shire
       [leeftijd] 12 yo
          [vaten] Bourbon vaten en ruby port vaten
        [alcohol] 46%
          [prijs] € € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] oktober '12
        [oordeel] 94 punten


Weer een Portugees vat, een oud ruby port vat deze keer, waar je een 10 jaar oude whisky op kan laten finishen. De reguliere 10 jaar vind ik niet zoveel aan. Vrij vlak, kreeg van mij maar 55 punten (<-klik!). Daarom kan dit alleen maar beter zijn. Port is een versterkte wijn dat een uitstekend begeleider is van heerlijke pure chocolade of smerige stinkkazen. Je snapt waar mijn voorkeur ligt.

De kleur is helder en vrij donker, tegen koper aan. Er is zelfs een paarskleurige gloed te ontwaren, en dát met mijn kleurenblindheid. De port invloeden zijn direct waarneembaar. In de geur een zoetige zweem in de vorm van kersen. In de verte wat zwaardere geuren zoals mout en chocolade. 

Het eerste slokje is vol en complex, een ware explosie van aroma's, zoals mout, rode wijn, kersen, kruiden, vanille en ook weer in de verte chocolade. Zeer intens en zeer smaakvol. Deze whisky heeft heel veel meer te bieden dan het kleine broertje. Ook de afdronk is krachtig en intens. De afdronk heeft iets weg van de afdronk van ruby port, maar dan wat sterker.

Een drup water doet de whisky iets wolken (non chill-filtered). Naast de eerder genoemde geuren, komt een beetje speculaas naar boven. Mout en chocolade zijn verdwenen. Ik had juist gehoopt dat die versterkt zouden worden. De smaakt blijft gelijk, al lijkt de whisky wel wat romiger geworden, waardoor hij langer in de mond blijft hangen. En dat is met al die aroma's beslist geen straf. 

De afdronk blijft intens en heeft iets ingeboet aan porttonen, daar komt wel wat vanille en karamel voor terug. Kortom, een topper. Maar dan moet je wel van intense whisky houden. En port. 


  [kleur] 24
   [geur] 23
  [smaak] 24
[afdronk] 23
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten