donderdag 10 mei 2012

XVII | The Tyrconnell [ireland]

[distilleerderij] Cooley
      [betekenis] 'Land van Conall'
         [gebied] Ireland
       [leeftijd] -
          [vaten] Amerikaans eiken
        [alcohol] 40%
          [prijs] €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] 21-04-'12
        [oordeel] 81 punten


Vernoemd naar een beroemd renpaard dat de familie bezat van de producent A.A. Watt, komt deze fraaie whiskey. Het paard siert het etiket. In 1925 moest Watt de productie stopzetten vanwege de grote drooglegging in de VS (wat een behoorlijke afzetmarkt was). Decennia later is het Ierlands enige onafhankelijke distilleerderij Cooley dat de whiskey weer in ere herstelde. 

Net als die andere grote whiskey van Cooley, Connamara, is ook Tyrconnell maar twee keer gedistilleerd. Grote verschil met de Connamara is dat hij minder moutig is. De kleur is mooi donker en verraad al iets van de geur en smaak: karamel.

In de geur karamel, fruit en vanille. Ondanks het geen oude whiskey is, geen aanduiding, is hij wel behoorlijk zacht. Licht zoetje erbij en samen met de eerder genoemde geuren toch een vrij complexe smakenpalet.

Met een drupje water zijn de geuren iets uitbundiger, het komt 'lekker los'. Ook iets kruidigs komt naar voren. De smaak wordt wat intenser. De karamel is dan wel verdwenen, maar  het fruit en vanille zijn voller van smaak. Vrij krachtig eigenlijk. 

De afdronk is in beide gevallen gelijk: lange, intense afdronk en de vanille toon blijft het langst hangen.

Prettige whiskey. Vol en stevig van smaak, wat na een drupje water extra geaccentueerd wordt. Jammer dat hij eruit is bij de Gall.


  [kleur] 22
   [geur] 20
  [smaak] 20
[afdronk] 19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten