donderdag 10 mei 2012

XVI | Glen Moray 1984 [speyside]

[distilleerderij] Glen Moray-Glenlivet
      [betekenis] -
         [gebied] Speyside, Elgin
       [leeftijd] 20 yo
          [vaten] Amerikaans eiken
        [alcohol] 40%
          [prijs] € €
           [waar] Gall&Gall, Pijnacker
  [datum aankoop] -
        [oordeel] 77 punten


Een limited edition, van mijn schoonvader. Bijna leeg, maar ik kon nog net één glaasje bemachtigen voor mijn blogje. Hij is fijn! Glen Moray is een kleine distilleerderij die sinds 1897 whisky's produceert. Deze fles is er één van 5000, wat uiteindelijk ook weer niet heel weinig is. Limited blijkt een ruim begrip. Het werd geleverd in een blauw chique doosje, dat dan weer wel.

De kleur is helder en erg bleek. Standaard vaten dus. De geur heeft meer te bieden dan de kleur; kruiden, gras en wat citrus. Een heel frisse geur. Best aangenaam. 
Wauw, wat is hij zacht van smaak. Zit er wel alcohol in? Ja, 40% volgens het etiket. Verdampt? In de smaak heeft hij lichte vanille en hout tonen. Ook weer die specerijen en citrusaroma's. Verder is hij weinig complex te noemen. 

Een drupje water doet weinig veranderen aan de geur, alleen wat anijs komt naar voren geschoven. De smaak wordt nog iets vlakker dan de whisky eerlijk gezegd al was. Uiteraard blijft hij aangenaam zacht. De afdronk is in beide gevallen licht fruitig, maar erg kort.

Een prima whisky, en in zijn klasse (vlak, maar toegankelijk) is het een absolute topper. Maar toch mist hij karakter. Hij is nergens uitgesproken of spannend. Het aller-aller-allerlaatste beetje gaat weer terug naar Aarlanderveen, naar mijn schoonvader.


  [kleur] 18
   [geur] 23
  [smaak] 20
[afdronk] 16

Geen opmerkingen:

Een reactie posten